Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


понеділок, 24 вересня 2012 р.

Неймовірна вишивка. Орися Козяк вишиває лише з молитвою


Неймовірна вишивка. Орися Козяк вишиває лише з молитвоюОрися Козяк вишиває лише з молитвою
Олена КОЗАЧЕНКО. м. Коломия.
У Коломиї відкрилася виставка сакрального мистецтва Орисі Козяк. Вона почала вишивати бісером ікони, отримавши благословення від монахів. Майстринь, які володіють такою технікою вишивки, в Україні небагато.
Орися Козяк родом із Печеніжина. Серйозно займатися вишивкою почала ще в 70-х роках, коли вишила перші хоругви. Спочатку це були серветки, рушники, обруси, національний одяг. Майстриня зізнається, що це надзвичайно клопітка праця. Є роботи, над якими треба працювати впродовж кількох років. Особливістю цього творчого процесу є те, що вишиває вона лише з молитвою. Жінка категорично відмовляється давати інтерв’ю, мовляв, вишивки самі за себе повідають більше, аніж їх майстриня. Однак каже, що сакральне мистецтво — це той найвищий щабель мистецтва, до якого треба дійти серцем.
Тепер на виставці було представлено понад 100 творів, виконаних у різних техніках: вишивка хрестиком, золотом, бісером, з додаванням каменів, виготовлення священичих митр, традиційних віночків, прикраси для трійці, образів. Кожна робота містить свою символіку, знаки. Найдовше, як каже п. Орися, довелось працювати над плащаницею, яку прикрашено каменями Сваровскі. 12 каменів символізують апостолів, 33 дрібних каменів — це земні роки життя ісуса. Найбільше Орися Козяк вишила ікон Божої Матері Марії: і Володимирська, і Почаївська, і Козацька (рідкісна), Густинська, Києво-Введенська. На виставці представлено лише невелику частину робіт майстрині, решта творів зберігається у приватних колекціях в Україні та за її межами.
— Я бачив багато виставок і безліч майстрів, — сказав у привітальному слові заступник голови ОДА Роман Іваницький, який до того ж пообіцяв підтримати майстриню і в організації подальших виставок, — але таку красу і чудову роботу бачу вперше. Картини пані Орисі відрізняються світлими тонами. Скажу без перебільшень, що це Божий дар...
Виставка сакральних творів Орисі Козяк, яка вже брала участь у двох виставках у Києві та в Івано-Франківську (перша її персональна виставка в Коломиї відбулася ще 2004 року), діятиме протягом двох місяців. Окрім того, мисткиня проводитиме й майстер-класи.

Немає коментарів:

Дописати коментар