Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


суботу, 29 вересня 2012 р.

Техніка вишивання «Верхоплут»


Техніка вишивання «Верхоплут»

«Верхоплут» – це техніка вишивання, при якій спочатку вишиваються прямі стібки, а потім по них переплутують нитку.  Шов «Верхоплут» може бути обвідкою до орнаменту або основною вишивкою в орнаменті гладі для чоловічих сорочок. Цей шов в різних регіонах називають по-різному: у Рівненській обл. його називають«Колічко», на Гуцульщині – «решітка», а на Закарпатті – «обплітачка».
Узори можуть бути у вигляді ажурних ромбів або трикутників:
Узори Верхоплут
Узори Верхоплут
Також з допомогою шва «Верхоплут» вишивають обвідки орнаментів:
Обвідки орнаментів вишиті технікою Верхоплут
Обвідки орнаментів вишиті технікою Верхоплут
«Верхоплут» буває однорядковий або поверхневий. Виконують цей шов двома-трьома кольорами: чорним і білим або чорним, червоним і білим. На Поділлі цією технікою вишивають цілі рукави жіночих сорочок, густо застилаючи їх чорною або вишнево-коричневого ниткою. У селах південної Тернопільщини ним виконують візерунки локальним способом. Такі вишивки кардинально відрізняються від попередніх і називаються «кучерявим шов».

Техніка вишивання з допомогою шву «Верхоплут»

Техніка вишивання полягає у вишиванні на певній відстані вертикальних стібок (з вивороту стібки лягають паралельно). Потім під лицьові стібки протягують голку з ниткою, поперемінно то зверху, то знизу.
Розглянемо цю техніку більш детально.
Спочатку починають з вишивати вертикальні стібки. Голку закріплюють по вертикалі на 3-4 нитках і зліва направо роблять стібки. Вколюють голку в початок першого стібка і виводять по горизонталі з ліва направо через три нитки (Малюнок 3.а). Потім роблять другий стібок на три нитки – виводять голку через три нитки по горизонталі (Малюнок 3.б).
У такий спосіб до кінця рядка роблять шість вертикальних стібків.
Далі голку виводять у верхньому кінці останнього стібка (Малюнок 3.в). На голку зліва направо, зверху вниз підхоплюють другий стібок від кінця зразка (Малюнок 3.г) і протягують робочу нитку. Потім зліва направо, знизу вверх на голку підхоплюють наступний, третій від кінця стібок (Малюнок 3.д).
Так по черзі обвивають зверху і знизу кожні два стібки (Малюнок 3.е).
Малюнок 3 (Техніка вишивання)
Малюнок 3 (Техніка вишивання)
Після того, як обвили сім стібків вколюють голку зверху у восьмий від кінця стібок і виводять у сьомий від кінця стібок (Малюнок 4, а). Виконують ще три рядки і получиться трикутник.
Малюнок 4 (Техніка вишивання)
Малюнок 4 (Техніка вишивання)
У другому рядку роблять шість вертикальних стібків: вколюють голку по вертикалі через три нитки і виводять зліва направо по горизонталі через три нитки тканини. Виконуючи шостий стібок другого рядка, виводять голку вверх цього стібка (Малюнок 4, б). Потім обвивають справа наліво стібки другого рядка. Після того як обвили п’ять стібків, голку вколюють у верхній кінець шостого стібка, виводять зліва направо в кінець п’ятого стібка (Малюнок 4, в), роблять чотири вертикальні стібки у третьому рядку і також обвивають їх справа наліво. Обвивши три стібки, голку вколюють у верхній кінець четвертого стібка, виводять її зліва направо у верхній кінець третього стібка (Малюнок 4, г) і роблять два вертикальні стібки в четвертому рядку.
Після цих операцій на голку зліва направо, зверху вниз підхоплюють лівий стібок четвертого рядка (Малюнок 5, а) і протягують робочу нитку.
Малюнок 5 (Техніка вишивання)
Малюнок 5 (Техніка вишивання)
Щоб почати наступний трикутник, зверху вниз обвивають лівий край вишитої фігурки. На голку знизу вверх підхоплюють лівий горизонтальний стібок третього рядка (Малюнок 5, б) і протягують робочу нитку.
По черзі, підхоплюючи то крайній вертикальний, то крайній горизонтальний стібок, переходять до нижнього першого рядка. Починаючи з восьмого стібка від кінця зразка, обвивають справа наліво сім наступних вертикальних стібків (Малюнок 5, в). Потім роблять ще три рядки верхоплута так само, як у першому ажурному трикутнику. Усього в зразку чотири ажурні трикутники.
Якщо вишивку повернути зліва направо і виконати такий самий рядок ажурних трикутників, то виходять ромбоподібні ажурні фігурки:
Узори Верхоплут
Узори Верхоплут
При підготовці статті була використана книга:
Сорокіна Л. М.
С65 Учись вишивати: Альбом: Пер. з рос.— К.: Освіта, 1991.—79 с: іл. ISBN 5-330-02135-9
Автори рисунків: А.В. Сорокін, Л.М. Сорокіна

Немає коментарів:

Дописати коментар