Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


суботу, 3 листопада 2012 р.

Білоруська вишивка


Білоруська вишивка

Основні орнаменти у сучасному використанні
Життя серед землі - орнамент білоруської вишивки
Білоруський гурт «Ляпис Трубецкой», представники якого відомі своєю громадянською позицією, презентували нове відео на пісню «Не быць скотам». Слова пісні музиканти запозичили з творчості класика білоруської літератури Янки Купали, й дещо переробили їх, наблизивши до сучасних реалій Білорусі. Ближчими до народу стали й костюми фронтменів гурту – Сергія Міхалка та Павла Булатнікова, які увібралися у вишиванки зі стародавніми білоруськими орнаментами. Розглянемо, які ж символи красуються на вишиванках музикантів. 
Порівняно з українською, білоруська вишивка більш насичена геометричними символами: у нас – квіти й калина, у білорусів – ромби й квадрати (можете подивитися на українські схеми вишивки сорочок). Проте прадавня символіка скрізь схожа: узори позначають життя людини, її працю на землі, народження дітей та злагоду.
1. Символ людського життя. У білоруській вишивці його позначають восьмикутною симетричною зіркою, розділеною навхрест на чотири сектори. Саме таку символіку ми можемо побачити у відео роботі гурту «Ляпис Трубецкой»: у вишиванки з таким орнаментом вбрані учасники гурту.
Ланцюжок людського життя
2. Символ землі. Обрамлення символу людського життя у ромб символізує поєднання з землею. Символом землі у білоруській вишивці є ромб, однак порожнім (без людини) його рідко коли можна зустріти.
Символ землі
Символ землі
3. Символ любові. Голубки, а як же без них! :) Тут у білорусів є свої орнаменти: дві птахи, повернути одна до одної, означають взаємне кохання, голуби, що дивляться у різні боки – невзаємне кохання, а дві пташки, які ніби ходять одна за одною означають стосунки на початковій стадії – залицяння.
Де голубки - там кохання :)
Дуже поширене у білоруській вишивці також схематичне зображення людей. Вишити хрестиком можна як жінку, так і чоловіка.
Схема для вишивання хрестиком жінки та чоловіка
Вам сподобалися зразки білоруської вишивки? ;)
***
Подяка:
Якщо вас захопило рукоділля, неодмінно спробуйте такий вид хендмейду як вишивка гладдю – результат буде дуже ніжний та гарний!

Немає коментарів:

Дописати коментар