Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


понеділок, 3 грудня 2012 р.

День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій


День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій

Крім тих заходів, про які «День» уже писав, сьогодні в Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбудеться відкриття виставки «1937 рік: Голгофа Церкви. До 75-річчя подвигу християн, що постраждали під час Великого терору», яку заповідник організував спільно із музеєм «Православна Україна» Української православної церкви. Власне, церква як складник суспільства і її представники стали також жертвами сталінського червоного терору.
1932-го було підписано декрет, в якому проголошено: «До 1 травня 1937 року ім’я Боже має бути забутим на території країни». Він поклав початок «безбожній п’ятирічці», в результаті «виконання й перевиконання» якої було заарештовано 40 архієреїв, закрито і знищено 95% храмів. 20 років тому, 1992-го, відбулася перша канонізація новомучеників і сповідників ХХ століття, які постраждали за віру Христову.
Пам’ятна виставка створена на основі архівних матеріалів, особистих справ представників репресованого духовенства Києво-Печерської лаври, унікальних фотографій вітчизняних новомучеників: київського митрополита Костянтина (Дьякова), одеського митрополита Анатолія (Грисюка), харківського архієпископа Олександра (Петровського), полтавського архієпископа Феофана (Бистрова), Онуфрія (Гагалюка), священносповідника Олексія Глаголєва та інших.
Мешканці Черкащини разом з українцями ще дев’яти обласних центрів розпочнуть акцію, під час якої представники громадських організацій і патріотичних політичних партій пропонуватимуть перехожим зробити символічну пожертву на придбання лампад і свічок, котрі запалять на Театральній площі 24 листопада. Охочі зможуть не лише долучитися гривнею, а й одночасно наповнити величезну прозору колбу зернами пшениці. Із зібраного зерна згодом спечуть хліб як символ колективної пам’яті, який розділять і роздадуть усім учасникам жалобних заходів у суботу.
Акція відбудеться також у Києві, Дніпропетровську, Івано-Франківську, Луцьку, Львові, Сумах, Тернополі, Харкові, Чернівцях, повідомляє narodua.com. У Луцьку, на Театральному майдані, сьогодні теж відбудеться захід «Тоді нас міг урятувати хліб, тепер нас урятує пам’ять!» та флешмоб «1933 рік в одній хвилині». 24 листопада в СНУ ім. Лесі Українки пам’ять загиблих ушанують хвилиною мовчання, відбудеться скорботна хода від Театрального майдану до Замкової площі, де відбудеться панахида, мітинг та акція «Запали свічу пам’яті».
У Херсоні нині в ефірі ХОДТРК «Скіфія» вийде спеціальна програма до Дня пам’яті жертв Голодомору, а на 24 листопада заплановано мітинг-реквієм біля пам’ятника жертвам тоталітарного режиму, покладання квітів, молебень і запалювання свічок.
У Луганську в суботу відбудеться мітинг біля пам’ятника жертвам Голодомору, організований обласною «Просвітою». Зазвичай до нього долучаються опозиційні політичні партії та громадські організації.
У Дніпропетровську, на 9-му км Запорізького шосе, біля Меморіалу жертв Голодомору і політичних репресій, 24 листопада за ініціативи політичних партій і громадських організацій Дніпропетровщини відбудеться траурний мітинг і панахида. У Кіровограді в суботу жалобні заходи відбудуться на Фортечних валах, у зв’язку з чим у місті тимчасово призупинять рух автотранспорту на деяких вулицях.
У Миколаєві пам’ять загиблих ушанують спеціальним випуском «Телевізійного прес-клубу» на телеканалі TAK-TV, у центрі міста, біля скульптури Божої Матері, відбудеться віче-реквієм, а на міському цвинтарі — покладання квітів до пам’ятника жертвам голодоморів, там також відслужать заупокійну панахиду з участю священиків всіх конфесій. Такі заходи відбудуться і в Полтаві, Бердянську, інших містах і населених пунктах України.
Інші матеріали цієї шпальти:

Немає коментарів:

Дописати коментар