— Базар у Яремчі у п’ять-шість разів дорожчий. І на Яблунівському перевалі дорого. Там великий потік туристів з Івано-Франківська та Закарпаття, — розповідає МаріяСамойлова, 54 роки, яка тримає у Яблуневі садибу ”Золотий корінь”. — Через епідемію відпочивальників поменшало, мусимо чимось зацікавлювати. Придумали нічні ціни. А у своїй садибі я вигадала  програму ”антигрип”. Відпоюю туристів трав’яними чаями. Трави не продаю, бо то ліки. Неправильне заварювання більше нашкодить, ніж полікує. Збираю з чоловіком. За золотим коренем, який корисний при імпотенції, простаті, ходимо високо в гори. Якщо його пошкребти, пахне трояндою. Подаємо до обіду також різні настойки. Спиртові радимо пити по чайній ложці щодня натще.
У Коломиї відпочивальникам пропонують самим знайти дорогу до Княждвірського заповідника. Шукають її велосипедами із умонтованими електронними картами.
— Це найбільша у Європі територія, де росте тис ягідний. Із цих дерев колись будували кораблі. Деяким уже понад 1000 років, — каже 30-річний Віталій Павлюк із садиби ”На розі”. — До нас приїздять англійці, німці, були швейцарці. Дивуються, що в Карпатах можна вільно прогулюватися, дозволяється заходити на приватну територію.
У Яремчанській садибі ”Саламандра” туристам показують овець, дозволяють подоїти корів, водять до нір найбільших в Україні ящірок — саламандр.
— Коли нема снігу, ящірки вилазять з нір, — говорить місцевий Ігор Корнійчук, 47 років. — Вже залягли у сплячку. Навесну кволо полізуть до річок пити воду. По дорозі відкладатимуть яйця. Брати до рук плазунів не можна, бо їхня шкіра виробляє отруту. Особливо саламандрами цікавляться іноземці.