Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


суботу, 22 грудня 2012 р.

"Найбільш корисний" льон



"Найбільш корисний" льон

Латинське "Linum Usitatissimum" у перекладі означає "найбільш корисний". Цей вид використовується для одержання волокна. У світі існує понад 200 видів льону, з них в Україні росте більше 30.
Ця культура вирощувалась ще в егейський період. Надалі льон одержав широке поширення в Греції і Римі, де з тканин, вироблених із лляної пряжі, виготовляли одяг (наприклад, хітони), предмети військового спорядження (наприклад, прокладку для збруї), постільні приналежності, парусину, такелаж. Крім того, лляне полотно використовувалося як матеріал для написання картин . Льон вирощувався головним чином в Єгипті, Верхній Італії, Галлії й Іспанії. В міру розширення масштабів морської торгівлі в епоху Відродження, потреба в ньому значно зросла. Вироби з льону експортувалися навіть до Індії. Серед зразків, що дійшли до нас, переважають "коптскі тканини" з Єгипту, однак їх не можна назвати високоякісним виробом з льону.


(В.Д.Гладкий "Древній Світ" Том 1.)

Льон - однорічна трав'яниста рослина з сімейства льонових із прямостоячими тонкими стеблами висотою 50-150 см, зі слабким восковим нальотом. Основними сортами льону є льон з білими і синіми суцвіттями. З насіння льону видобувають жирну запашну олію, що йде в їжу і має цілющі властивості, а також оліфу - основу для олійних фарб і багатьох лаків.
Лляне волокно прядуть, а з пряжі тчуть тканини різного призначення. Одні з них йдуть на одяг, інші - на скатертини, штори і т.п. Лляне волокно вдвічі міцніше бавовняного, тому багато лляної пряжі йде на технічні тканини (брезент, парусину, мішковину й ін.). З лляного волокна роблять також шпагат і мотузки. Цікаво, що міцність лляного волокна при намоканні не зменшується, а навпаки - навіть зростає. От чому з нього здавна робили рибальські сіті, а лляну тканину використовували на вітрила. Дуже багато лляної тканини йде на мішки та як пакувальний матеріал.
Вважається, що лляні мішки - краща тара для цукру, борошна, круп та інших харчових продуктів. Полотнища для мальовничих полотнин теж роблять із лляного волокна. Вони стійкі до гниття, що забезпечило збереження багатьох видатних художніх творів, створених багато століть тому. Древні єгиптяни добре знали високу опірність лляної тканини гниттю, тому саме її вони використовували при бальзамуванні мумій. І не помилилися - у всіх муміях, що пролежали в гробницях тисячоліття, як правило, найкраще збереглася лляна тканина. Частина волокна на льонозаводах не вдається добре очистити від домішок. Але і його не викидають. Це клоччя - відмінний матеріал для закладення швів між колодами в дерев'яних будівлях. Інше призначення клоччя - це обтиральний матеріал у машинних відділеннях кораблів і на ряді виробництв, де використовуються мазут та інші рідини, що забруднюють. Дуже часто клоччя застосовують сантехніки при з'єднанні труб та установці кранів. Залишки стебел льону, відділені від волокна, служать паливом, а також наповнювачем при виготовленні будівельних плит.
Дослідження Міністерства охорони здоров'я України показали, що висока гігієнічність, міцність, комфорт виробів із лляних тканин, сприяють більш інтенсивному кровообігові, стимулюванню організму і зменшенню його стомлюваності. Медики вважають, що льон сприяє зниженню простудних захворювань.
В усьому світі вже давно зрозуміли, що екологічно чистий одяг з льону, завдяки його унікальним властивостям, корисний для здоров'я людини. Тому натуральні волокна стали наймоднішими у виробах високої якості.

Немає коментарів:

Дописати коментар