Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


понеділок, 3 грудня 2012 р.

«Стипендіат» — не банкомат


«Стипендіат» — не банкомат

Людмила ЗАСЄДА, спеціально для «Дня»
Враження непомітно почало складатися ще з порогу залу вишуканого нового готелю, що на Набережно-Хрещатицькій 1-А, навколо будівлі Fairmont Grand Hotel Kyiv — такі масштабні гучні будівельні роботи з реконструкції набережної, Поштової площі та довколишніх вулиць, що потрапивши всередину фешенебельного оточення, набагато виразніше розумієш: будь-яка розкіш, і ця також, починалася з такого ж будівельного гуркоту, спільних величезних зусиль, засобів, знань, працьовитих і грамотних рук. Приємно, що в такому багатому інтер’єрі головною темою зустрічі стало меценатство — конкретне і ділове.
Президент київського Сигарного Клубу Мілан Паєвич розповів про традиції діяльності клубу з проведення київських світських зборів щодо принципів меценатства, які розвивали засновники Клубу, його активні учасники — генерал-губернатор граф Ігнатьєв, панове Ханенки, Бродський, Терещенко, Харитоненко...
«Місія київського Сигарного Клубу, і моя у тому числі, — спробувати відродити меценатство, яке реально існувало на початку XX століття, коли і було засновано Сигарний Гурток Ігнатьєвих», — сказав президент. Упродовж минулих п’яти років Клубом було організовано багато добродійних програм. Найяскравіші з них — серія концертів класичної музики на честь когось із великих музикантів — Шопена, Ліста, Горовиця. Нині Клуб і добродійний фонд «Приятелі дітей» організували єдиний концерт відомого піаніста Дмитра Суховієнка (Україна-Бельгія), який відбудеться 25 листопада. Треба зазначити, що фортепіанний концерт, який складається з творів Гайдна у виконанні пана Дмитра, відбувся в Європейському парламенті в жовтні цього року, а в Києві можна буде насолодитися натхненним його повторенням, звичайно, зробивши добродійний внесок на підтримку освітньої програми «Стипендіат». Усі зібрані кошти підуть на допомогу студентам з числа вихованців дитячих будинків та шкіл-інтернатів. Ця програма існує завдяки українським та іноземним меценатам, і Клуб активно виступає ініціатором добродійних акцій.
Пан Мілан зізнався, що він не фанатичний прихильник сигар, швидше, фанат тієї статусної клубної атмосфери відповідальності та порядності, які допомагають його членам вирішувати важливі справи, у тому числі й меценатські. Дізналася, що до цього клубу ніколи не запрошують жінок (вони завжди, мимоволі відволікаючи, змінюють тональність чоловічих зустрічей, ще й пафосних олігархів і політиків, вічно оточених кремезними охоронцями). Член клубу може тільки раз на рік запросити сюди дружину на бал, маму або дочку. Суворо там у них, схоже.
Сам Мілан, який прекрасно відчуває класичну музику, зізнався, що, наприклад, Ліст був завжди для нього дуже складним, але послухавши твори у виконанні піаніста Суховієнка був так приголомшений, що це відчуття зберігає досі і не дозволяє йому зникнути. «Це — більше ніж концерт, я вловив щось дуже життєво важливе для себе. І цей дотик нині зі мною».
Допомога благодійників завжди адресна, в клубі знають своїх підшефних поіменно. Немає нічого сумнішого за випускні вечори в дитбудинках або школах-інтернатах, додає президент добродійного фонду «Приятелі дітей» Марина Криса. Наступного дня після балу — повне нерозуміння, як жити далі, як вижити в світі, де немає близьких. Саме таким ми допомагаємо. Учасниками проекту вже стали понад 600 випускників. І цей концерт обов’язково виправить чиюсь долю, очистить чиюсь душу, прибере цілком обґрунтований страх перед дорослим життям.
Цікаво, що Дмитро Суховієнко, вже ставши знаменитим, сам зателефонував до клубу і просто сказав: «Я ваш». Уродженець Черкас, він одинадцять років навчався в Київській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті імені М.В. Лисенка. Потім, після закінчення Державної консерваторії імені П.І. Чайковського, вчився в Європі, де брав участь у декількох музичних конкурсах, блискуче виконав програму і став лауреатом багатьох із них. Його в Європі називають послідовником Горовиця, багатообіцяючим талантом. Нині піаніста призначено артистичним директором серії концертів у Європейському парламенті в Брюсселі. Музикант багато гастролює, дає концерти по всій Європі, часто буває в Україні, а цього року він бере участь як член журі в міжнародному конкурсі імені Лисенка в Києві. Завдяки ідеї маестро Суховієнка, програмою концерту 25 листопада буде відзначено і 75-річний ювілей відомого українського композитора Валентина Сильвестрова. Піаніст виконає два його твори, а також сонати Гайдна і Бетховена. Уявляєте, не приховуючи свого захопленого здивування, поділився музикант, якось приніс пан Валентин оберемок нових нот і просто подарував їх мені. Просто так, і це за нинішніх часів. Низький йому уклін, завжди виконуючи подароване, розповідатиму про це. Не втримаюся і пораджу всім: не бійтеся складної музики, її силу ніколи не пізно відкрити для себе. В ній — подорож у часі, істина, щирість і душевні сили, яких ніколи не буває надто багато.
Ще одна цікава деталь. Виявилося, що класний інструмент, який підійшов маестро, є лише в студії Савіка Шустера. Звідти він і приїде у готель на один концерт. Зрозуміло, що чудовий вечір чекає на меценатів, а в результаті для дітей — така необхідна підтримка.
Звичайно, пожартував хтось із промовців, що «Стипендіат» — не банкомат. Усім Клуб і Фонд допомогти не можуть, але як приємно усвідомлювати, що дива трапляються, якщо одного дня зустрінуться в своєму клубі статусні чоловіки і вирішать допомогти.
У Києві традиції меценатства мають таку довгу і славну історію, тому вкрай важливо, що добрі справи здійснюються і сьогодні, і, можливо, добродійність стане частиною нормального повсякденного життя, як і в будь-якій європейській державі.
Зрештою, це потрібно і тим й іншим.
До речі, дружини членів Київського Сигарного Клубу дуже задоволені тим, що до клаб-хаусу не заведено запрошувати жінок, а їх знатні чоловіки займаються гідною справою. Отже, цінують погоду в домі. Втім, куди ж без неї...
Інші матеріали цієї шпальти:

Немає коментарів:

Дописати коментар